Esther

Mensen begeleiden, op hun levensweg is waar mijn hart ligt. Mensen helpen het levensgeluk opnieuw te vinden. En thuis te laten komen in zichzelf.

Omdat veel mensen het prettig vinden om alvast wat over mij te weten voordat ze een training of workshop komen volgen, wil ik me graag aan je voorstellen:

Ik ben Esther van der Werf, getrouwd en moeder van een prachtige zoon. Hij is in 2009 geboren en mede door zijn komst heb ik me vanaf die tijd in sneltreinvaart ontwikkeld. Dat was nodig, want mijn zoon hield mij al vanaf zijn babytijd voortdurend een spiegel voor.

Door zijn aanwezigheid ben ik me ervan bewust geworden dat zijn ‘moeilijke’ gedrag een boodschap aan mij was; uiteindelijk begreep ik dat ik naar binnen moest keren en dat ik op zoek moest naar de pijn die nog diep in mij verscholen lag. En iedere keer als ik dat deed, merkte ik dat mijn kind rustiger werd. Tevreden. Minder huilde.

Mijn zoon hielp me om te groeien en leerde me mijn eigen sensitiviteit weer te kennen. Hierdoor realiseerde ik mij ook dat hij een Nieuwetijdskind is. Deze ervaringen, en mijn eigen ervaringen als kind, hebben mijn visie op kinderen en hun ouders vormgegeven. Ik geloof in de pure kracht van ieder kind en ik weet dat er onder het gedrag van het kind altijd een belangrijke boodschap voor de ouder(s) verscholen ligt.

Vóór 2009

Mijn verhaal begint natuurlijk niet pas in 2009. Al eerder was ik bezig geweest om mezelf te ontwikkelen, om nieuwe dingen te leren en te groeien. Op mijn 21e stelde ik mijzelf de vraag ‘wie ben ik?’ Deze vraag kwam voort uit een turbulente jeugd, waarin ik te maken had met emotionele mishandeling en waarin mijn ouders mij verlieten. Inmiddels heb ik weer leren vertrouwen op mijzelf en op het leven. Ik ben weer verbonden met mijzelf en heb ik de onverwerkte emoties en spanningen van mezelf en van mijn familiesysteem voor een heel groot gedeelte geheeld, en daardoor is er ruimte ontstaan.

En de vraag ‘wie ben jij?’ is ondertussen beantwoord. De innerlijke rust en heling waar ik zo lang naar zocht, heb ik gevonden.

Jarenlang was ik verscheurd door verdriet, angst en depressie. Ik was rusteloos en bang om te leven. Maar stap voor stap kwam ik tot het inzicht dat mijn conditie te wijten was aan onverwerkte emoties, die voortkwamen uit eveneens onverwerkte traumatische ervaringen uit mijn jeugd. Ik had geen contact meer met mezelf en met mijn lijf, ik had geen gronding. Hierdoor voelde ik me zo beroerd. Er was geen reguliere therapeut die mij kon helpen. Pas toen ik bij diverse holistisch therapeuten en healers was geweest, merkte ik dat ik eindelijk rustiger werd van binnen.

Ook werd ik me er toen van bewust dat ik bijzonder hooggevoelig en paranormaal begaafd ben. Hierdoor kreeg ik ook bepaalde klachten, maar omdat ik toen nog geen kennis had over hooggevoeligheid en paranormale begaafdheid, had ik geen idee dat er een link zat tussen een deel van mijn klachten en mijn gevoeligheid en begaafdheid.

Zelferkenning

Mijn reis begon met de erkenning naar mezelf dat mij als kind veel onrecht is aangedaan. Ik was in mijn kindertijd niet veilig gehecht en diverse healers gaven mij hun hand om mij te helpen om me alsnog te hechten, maar dan aan mezelf. Via hen leerde ik anderen weer te vertrouwen.

Vervolgens vond ik de studie[1], waar ik de samenhang tussen de energetische werkelijkheid en het aardse bestaan leerde kennen. En waar mijn geduldige leerkracht mij hielp om in de spiegel van waarheid te kijken.

Nu weet ik dat mijn persoonlijkheid toen -angstig, op de ander gericht en verdrietig- al die jaren prioriteit heeft gegeven aan veiligheid. Mijn systeem schreeuwde om veiligheid, maar ik vond het niet. Ik heb ondertussen geleerd dat er bij mij (en bij ieder mens!) een veilig plekje in jezelf zit. Dit plekje is verbonden met je essentie, als een brandend vuurtje in ieder mens, dat altijd blijft branden, maar soms bedolven ligt onder heel veel pijn. Hoe meer ik in contact ging met dat deel van mezelf, mijn ziel, hoe meer ik tot rust kwam en innerlijke veiligheid voelde.

Aan het einde van mijn studie koos ik als logo een stevige boom met wortels. Ik dacht dat ik moest bewerkstelligen om die stevige boom te worden, alsof ik nooit verwond was geweest. Nu weet ik dat mijn geheelde ik is ‘opgegroeid’ op de resten van mijn verwonde ik. En hiermee voel ik iedere dag dat mijn littekens de voedingsbodem voor mijn wijsheid als mens zijn geworden. Het is een deel van mij en ik koester het iedere dag.

Begeleiden in verbinding

Dankzij mijn ouders en mijn verleden begeleid ik nu cliënten en deelnemers van trainingen en workshops, om weer te verbinden met zichzelf. Ook heb ik inmiddels vele ouders geholpen om het gedrag van hun kind(eren) te begrijpen. Vele gezinnen konden weer verder na ongeveer drie gesprekken.

Het kind zelf hoef ik niet eens te zien. Ik werk met de ouder(s) en ik spreek in gedachten met het kind waar het om gaat. Hieruit komen treffende verhalen. Het is altijd rakend, ontroerend en krachtig als ik iets door mag geven via het kind. Ik stap als het ware in de pijn van het kind, voel dit, beleef dit en ik laat het voor het kind los, via mijn lichaam. Zodra de pijn weg is, is het ‘lastige’ gedrag van het kind vaak ook verdwenen, als sneeuw voor de zon!

Om onze kinderen gelukkig te maken, moeten we aan onszelf werken
Wij willen dat onze kinderen gelukkig zijn en zij willen hetzelfde voor ons als ouder. Geven wij onszelf niet ten volle wat we nodig hebben, dan zal het kind stagneren in zijn of haar ontwikkeling.

Daarom begeleid ik mensen graag naar de verbinding met zichzelf, zodat ze weer vertrouwen op zichzelf. Door mijn kennis door te geven leer ik anderen wat ik zelf heb mogen leren; hoe je de verbinding met jezelf maakt, dat je er vanuit je hart kunt zijn, zowel voor jezelf, voor je kind als voor anderen. Want verbinding met jezelf betekent voor mij dat je onvoorwaardelijk van jezelf houdt en dat je durft te vertrouwen op je gevoel, je intuïtie en op de stem van je hart.

Werkwijze en specialisaties

Mijn opleidingen, levenservaringen, levenswijsheid, spiritualiteit en jarenlange ervaring in mijn werk met gezinnen en volwassenen, hebben geresulteerd in mijn eigen methodiek in het coachen, en in het geven van trainingen en opleidingen. Ik werk hierbij altijd met je (innerlijke) kind.

Mijn werkwijze is holistisch, dat wil zeggen dat ik de klacht bekijk op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Deze processen kunnen indien nodig ondersteund worden door Bachbloesem remedies. Bovendien werk ik samen met een klassiek homeopaat en onze gezamenlijke input heeft vaak een bijzonder krachtige werking. De klassieke homeopathie is overigens ook een prachtig middel voor Nieuwetijdskinderen.

Probleemgedrag bij kinderen

Een van mijn specialisaties is het werken met ouders. Door mijn sterk analytische vermogen en het leggen van de juiste verbanden kan ik vaak in één sessie helder maken wat de kern van probleemgedrag bij het kind is. De boodschap is vaak wonderlijk en gaat soms zelfs een paar generaties terug. Ik help ouders om in liefde te komen met zichzelf, door terug te gaan naar het (innerlijke) kind.

Hechtingsproblematiek

Mijn andere specialisatie is om mensen te helpen die, in welke vorm dan ook, een hechtingsprobleem hebben opgedaan. De moederwond is voor mijn een thema dat als een rode draad door mijn leven liep. Deze moederwond help ik inzichtelijk te maken en te helen, door de verbinding te leren maken en uiteindelijk te kunnen vergeven.

Traumaverwerking

Traumaverwerking bij volwassenen, bij jongeren en bij kinderen is ook waar mijn kracht ligt. Ook hierbij werk ik vanuit mijn eigen methode. Bij een trauma bekijk ik ook het familiesysteem; waar is het ooit begonnen? Door terug te kijken in de tijd, verandert er werkelijk iets in het gehele systeem.

Hierdoor schuiven de trauma’s steeds meer naar de achtergrond en voelen ze milder en zachter.

Rouwverwerking

Rouw- en verliesverwerking is uiteindelijk waar mijn werk over gaat. Verlies kan gaan over een overleden dierbare, maar ook over verlies van je zelfvertrouwen, van je eigenwaarde, van je mogelijkheid om lief te hebben. Alleen door het verlies echt te verwerken, ook al is het jaren later, kan je als mens verder. Dit is ook mijn eigen ervaring. Onze tranen helpen ons te helen.

Maar waarvoor je ook bij mij komt: mijn cliënten noemen mijn aanrakingen verlossend en verlichtend. Mensen voelen zich lichter en ik wens je toe dat jij dat ook bij mij zal ervaren. Want jij mag er zijn, gewoon zoals je bent!

[1] Ik heb diverse opleidingen gedaan, waaronder een vierjarige hbo-opleiding tot holistisch energetisch therapeut.

Mijn reis

Mijn hoogsensitiviteit, mijn sterke intuitie en mijn paranormale vermogens, maken dat ik bijzonder geschikt ben voor het begeleiden van mensen die (tijdelijk) klem zitten in hun leven. Maar mijn eigen verleden speelt ook een belangrijke rol in wie ik ben; mijn jeugd was niet gemakkelijk, maar heeft me wel de ervaringen gegeven die ik nu zo goed kan gebruiken bij het helpen van de mensen die voor hulp bij mij aankloppen.

De moederwond

In mijn jeugd voelde ik mij niet gezien en niet gehoord. Mijn ouders zorgden zo slecht voor mij, dat ik uiteindelijk op mijn 15e uit huis geplaatst ben. Eén van de thema’s die door mijn verleden een belangrijke plaats in mijn leven én in mijn praktijk inneemt, is dan ook het moeder-dochterthema, met de ‘moederwond’ als rode draad. Dit is een typisch vrouwelijk thema, dat zich onder andere uit in het niet jezelf durven zijn, jezelf ondergeschikt maken, of zelfs eetstoornissen, depressies of verslavingen.

Innerlijk kind en familiesystemen

Andere belangrijke thema’s in mijn praktijk zijn het innerlijke kind en de familiesystemen. Uit eigen ervaring, en door mijn opleiding, weet ik dat je innerlijk kind al heel jong, zelfs al in de prenatale fase, emotioneel beschadigd kan raken. Als dat is gebeurd, draag je ook in je volwassen leven van binnen een gekwetst, gewond kind mee. Daardoor reageer je soms in relaties met anderen als dat kind: gekwetst, boos, of verdrietig, en niet als de volwassene die je ondertussen bent.

Ook het familiesysteem heeft een belangrijke plaats in mijn praktijk, mede vanwege mijn eigen verleden. De herhaling van zetten, patronen die van generatie op generatie worden doorgegeven, totdat iemand ze doorbreekt; ook in mijn familie gebeurde dit. Ik heb daar veel last van gehad en het heeft lang geduurd voordat ik de patronen doorzag en de kracht had om het systeem te doorbreken.

Kies je eigen pad

Maar één van de grootste lessen die ik heb geleerd door mijn worsteling met mijn verleden, is wel dat je alleen kunt veranderen als je dat écht wilt. Als je bereid bent om de confrontatie aan te gaan, de pijn onder ogen te zien en om los te laten. Soms is het een heel moeilijk proces: pijnlijk, confronterend, of zelfs beangstigend, maar als je verantwoordelijkheid wil nemen voor je eigen leven en weer je eigen koers wil varen, is dat het meer dan waard!

Durf je het aan om samen met mij je reis te beginnen? Ik loop met je mee, maar jij bepaalt de weg.

Met liefdevolle groet,

Esther